in ,

Психолозите велат дека луѓето кои објавуваат многу селфи фотографии имаат сериозни психички проблеми

Покажувањето себе си преку фотографии на социјалните мрежи предизвикува зголемено лачење на допамин, хормон за задоволство поврзан со зависност од однесување.

Социјалните мрежи ги користат скоро сите, но не на ист начин. Има такви кои никогаш нема да објават ништо, оние кои повремено објавуваат нешто за пријатели, но и такви кои треба да бидат присутни на сите платформи за социјална интеракција на дневна основа – најчесто со објавување на свои фотографии.

„Ако се користат ретко, мрежите можат да бидат одличен начин за поврзување со други луѓе и одличен начин за изразување на личноста, особено младите. Од друга страна, ако е претерана, може да има зависност и трагични последици како што се ментални нарушувања“ – рече д-р Кери Лагер, детски психолог.

Универзитетот Колумбија неодамна спроведе студија која ја потврди нејзината теорија. Резултатите покажале дека околу 70 проценти од тинејџерите ја користат социјалната мрежа секој ден, а тие пушат пет пати почесто, пијат алкохол три пати почесто и консумираат марихуана двапати почесто.
Виновник за тоа е Интернетот, бидејќи денес, заедно со родителите и образовниот систем, тој воспитува деца – а можеби и со најголемо влијание.

Младите се споредуваат со другите луѓе кои ги претставуваат своите животи како совршени. Тие се повеќе копнеат по истите или слични работи што некој ги има, обидувајќи се да станат слични на таа личност и да станат зависни од лајкови, коментари и бројот на следбеници затоа што луѓето мислат дека на овој начин покажуваат дека вредат.
Покажување себеси и откривање на сопствениот живот преку фотографии на социјалните мрежи предизвикува зголемено лачење на допамин, хормон за задоволство поврзан со зависност од однесување, нагласија научниците од Универзитетот Харвард.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 30 МАРТ 2021 ГОДИНА

Љубиша назив Џастин е најголемиот селфаџија во малото