in ,

Коралниот замок во Хомстед – Споменик позади кој се крие потресна легенда за изгубена љубов

Во Хомстед, Флорида, недалеку од Мајами, постои светски позната зграда наречена Коралски замок. И тоа не е ниту замок, ниту корал. Она што е тој – неверојатно достигнување на еден човек. Над 1.000 тони седиментна карпа се ископани и издлабени во различни форми, вклучувајќи sидови на плочи, маси, столови, полумесечина, фонтана и сончев часовник.

Таканаречениот Корален замок е всушност споменик на летонскиот имигрант Едвард Лидскалнин на неговата изгубена и никогаш непрежалена љубов. Тој го создавал целосно сам, цели 28 години, сè до неговата смрт во 1951 година. Легендата вели дека тој добил инспирација да го изгради овој објект откако неговата шеснаесетгодишна сакана го оставила на денот на неговата венчавка. Погоден од изгубената љубов, тој реши да му докаже на целиот свет дека може да направи нешто необично. И тој успеал во тоа.

За повеќе кликенете на наредниот линк: Коралниот замок во Хомстед

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Измиксани миксови како од светска Диџејска Ѕвезда од песните на Џастин Тимберлејк

Руски милијардер го купил училиштето во кое учел како дете и го претвори во раскошна палата