in ,

Никогаш не ги забораваат – Две нешта кои децата не можат да им ги простат на своите родители

Ниту еден родител не е совршен и сите секогаш се прашуваат дали се доволно добри. На секој родител му се случило децата да му се лутат и да му се закануваат дека никогаш нема да му прости. Овие закани се главно безопасни. Сепак, постојат постапки на родителите кои децата навистина никогаш нема да ги заборават и простат затоа што ќе му нанесат длабоки емоционални рани.

И кога ќе пораснат, можеби ќе се обидат да разберат, но нема да простат. И има две работи што повеќето родители никогаш не ги простуваат.

1. Скршени ветувања
Ако не постои начин да се исполни ветувањето, тогаш подобро е да не го давате. Ова е вистината што возрасните ја влеваат во нас уште од детството. И ова му го повторуваат на детето одново и одново, барајќи детето да го одржи зборот и да ги одржи ветувањата. Сепак, самите возрасни честопати ги кршат своите ветувања, во исто време секогаш наоѓајќи изговори – не можеа, не пристигнаа или некоја трета причина што го спречи тоа. Јасно е дека родителите имаат толку многу проблеми што едноставно не можат да ги достигнат сите страни Сепак, не би поверувале колку години децата знаат да веруваат во некои ветувања и тивко страдаат од разочарување секој ден дека тоа ветување не е исполнето. Честопати тие никогаш не ги забораваат.

2. Непочитување
Многу родители сметаат дека нивните деца се мали и дека ќе заборават сè. Тие исто така забораваат дека децата не се еднакви со возрасните, па затоа ги потценуваат нивните достигнувања и успеси, кои се претежно мали, исто како нив. Кревка, нежна и весела детска душа ќе посака да ја пофалите за нешто мало, а вие мислите дека не е ништо посебно и го велите тоа, не знаејќи колку така го повредивте детето. На пример, една девојка сака сама да прави фустани со кукли. Родителите велат дека е губење време, дека треба да се посвети на нешто покорисно. На почетокот, ова се фустани кои се расплетуваат, со текот на времето стануваат сè подобри и поубави. Како возрасна, оваа девојка прави одлична кариера во светот на дизајнот, но секогаш има една грда меморија – нејзините родители никогаш не верувале во неа… Бидете внимателни што им ветувате на децата. Бидете внимателни што ќе им кажете за нивните страсти и хоби. Постои голема шанса никогаш да не ви простат невидени зборови, пишува kurir.stil.rs.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Здрав напиток кој го чисти црниот дроб и ги разградува маснотиите

15-годишно момче било фатено како украло леб и сирење – Изречената судска пресуда го остави светот без зборови