in , , ,

Зошто треба да се помогне во неволја – Мала приказна со голема мудрост

Еднаш еден глушец видел како еден селанец поставува стапица за глувци. Глушецот отишол и им кажал на кокошките, овците и кравите и на тоа сите му одговориле: „Стапицата за глувци е твој проблем. Не е наша работа“.

Набргу потоа, змијата била фатена во стапицата за глувци и ја гризнала сопругата на селанецот. Обидувајќи се да ја излечат, и зготвиле пилешка супа. Потоа ги заклале овците за да им оддадат почит на сите што ќе дојдат да ја посетат. Потоа ја заклале и кравата за достоинствено да ги хранат гостите на погребот
А глушецот цело време сето тоа го гледал низ дупката на ѕидот и размислувал за работите кои ете, никого не го засегале..

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Вистински рај на Земјата – Езерото Текапо плени со својата божествена убавина

Зошто се вели дека љубовта е слепа? – Приказна која ќе ви го стопли срцето