in , , ,

Ирационални стравови – Дали сте чуле за фобија од свекрва или ташта и готвење?

Фобиите се форма на страв што е поврзана со одредени предмети, ситуации, места или активности. Луѓето кои доживуваат фобичен страв се свесни дека тој е нереален, нелогичен или прекумерен. Самиот збор фобија потекнува од грчкиот збор фобос, што значи бегство, ужас, паника, страв. Постојат многу фобии, но некои се поневообичаени од другите.

Оптофобија
Оптофобија е страв од отворање на очите. Отворањето на очите е несвесна и спонтана акција за која малкумина мислат. Сепак, за оптофобите, овој едноставен, секојдневен чин може да биде ноќна мора.

Агирофобија
Агирофобите имаат страв од преминување на улиците, автопатите или страв од самата улица, што им го отежнува животот во градот. Оваа фобија се смета за независна од стравот од автомобилите. Не е вродена и се стекнува во текот на животот.

Пентерафобија
Тоа е страв од свекрва или ташта, која е тесно поврзана со новеркафобија, страв од маќеа. Според истражувањето, тој често е присутен во западното општество.

Педиофобија
Педиофобијата е ирационален страв од марионети. Сигмунд Фројд верувал дека ова нарушување се јавува од страв дека куклата ќе оживее.

Хелиофобија
Страв од сончева светлина. Излегувањето на сонце предизвикува сериозни чувства на паника и вознемиреност кај луѓето кои се соочуваат со овој проблем. Оваа фобија може да предизвика и посериозна штета на некоја личност, бидејќи сончевата светлина е добра за здравјето на коските.

Еизопрофобија
Еизопрофобија е страв од огледала. Често се заснова на суеверие, односно оној што ќе го скрши ќе доживее несреќа. Кај таквите луѓе нападите на вознемиреност се чести, дури и кога сфаќаат дека нивниот страв е неоправдан.

Магеирокофобија
Фобијата за готвење или магерокофобијата по дефиниција е долготраен, абнормален страв од готвење. Повеќето луѓе со страв од готвење всушност се плашат од еден или повеќе елементи или можни исходи од процесот на готвење.

Неофобија
Неофобијата е фобија која се однесува на интензивен и ирационален страв од сите нови работи и искуства. Неофобијата може да влијае на среќата и благосостојбата на поединците, затоа што на страдалниците им недостасуваат многу искуства што го прават животот подобар. Кога се применува на диета, тоа исто така може да значи дека некое лице промаши и не консумира здрава храна и хранливи материи. Некои истражувања покажаа дека стресот како резултат на неофобија може да го скрати животниот век.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Првиот вселенски хотел ќе ги отвори своите врати во 2027 година

Витаминот Ц никако не смее да се конзумира заедно со овие намирници затоа што го ослабуваат неговиот ефект