in , , ,

Научниците тврдат дека ја откриле мистеријата за „Езерото на скелетите“

(ВИДЕО) Меѓународен тим научници тврди дека ја разрешиле мистеријата за Ропкунд, индиското „езеро со скелети“. Со децении, истражувачите се обидуваа да откријат како остатоците на стотици луѓе завршија во езеро на Хималаите. Кои биле овие луѓе и како умреле, се прашања што долго време ги прогонуваа научниците.

Една од теориите сугерираше дека остатоците се на индискиот крал, неговата сопруга и нивните асистенти кои починале во снежната бура, а другата дека остатоците им припаѓаат на жртвите на епидемијата. Третото тврди дека природна катастрофа што се случила во текот на 9 век уби група луѓе. Новото истражување спроведено од истражувачи од Германија, Индија и САД ги поби сите овие теории. Научниците тврдат дека смртта се случила во различно време и дека некои луѓе починале и до 1.000 години подоцна од другите.

„Секое објаснување што вклучуваше еден катастрофален настан што доведе до нивна смрт беше поништен. Сè уште не е јасно што се случило на езерото Рупкунд, но сега можеме да бидеме сигурни дека смртта на овие лица не може да се објасни со ниту еден настан “, изјави за Идоин Харни, главен автор на студијата и докторанд на Универзитетот Харвард.

За повеќе кликнете на наредниот линк: мистеријата за „Езерото на скелетите“

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 5 МАРТ 2021 ГОДИНА

Рецепт за подготвување на Јапонска вода – Напиток кој топи маснотии и уништува вируси