in , , ,

Големо откритие во Помпеја – Пронајдена е совршено зачувана античка кочија

Во Помпеја, античкиот град кој „исчезнал“ под пепелта и лавата на вулканот пред две илјади години, археолозите открија нов уникатен пронајдов, пренесува агенцијата Анса.

Во ископувањата на тој антички град, во таканаречената вила Цивита Јулијана, пронајден е извонредно зачувана кола, засега единствен изум од ваков вид во Италија. Колата е извонредно добро сочувана, обоена е во црвена боја со рафинирани еротски инспирирани украси и украси во калај и бронза, отвори за букети цвеќе, дури и траги од перници и отпечатоци од пченични уши видливи на седиштето. Според зборовите на директорот на Археолошкиот парк во Помпеја, Масимо Осан, веројатно станува збор за церемонијална кочија, која се користела на поворки, паради, посветена на божиците Хера и Венера. Ова е единствен изум во Италија досега. Остатоци од слични церемонијални коли се пронајдени во Тракија, во северна Грција, на границата со Бугарија.

Помпеја и Хераклиум, двата антички града во јужна Италија, во подножјето на планината Везув, исчезнаа за време на вулканска ерупција во 79 п.н.е.

Првите остатоци од градовите биле ископани во 18 век.

Зс повеќе кликнете на наредниот линк: големо откритие во Помпеја

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Мечка гризнала жена додека седела во полски тоалет

Неверојатна игра на судбината: Работеле заедно 8 години и случајно откриле дека се сестри