„Островот на блаженството“ – Сокотра е место каде растат најнеобичните растенија


Сокотра што во превод значи „остров на блаженството“ е архипелаг во Индискиот океан кој се состои од четири острови и кој административно му припаѓа на Јемен, иако е географски најблизок до Сомалија. Во овој архипелаг има дури 825 ретки видови растенија, од кои повеќе од една третина се прогласени за ендемични – односно, видови кои не се појавуваат на ниту едно друго место во светот. Но, растенијата не се единствените ендемити во Сокотра.

Тука живеат и влекачи и полжави, од кои над 90% се ендемични. Необичното и шарено копно е придружено со морето што го опкружува островот со 253 видови корали, 730 видови риби и 300 видови ракови, јастози и ракчиња.

За повеќе кликнете на наредниот линк: островот на блаженството

Извор: srekja.mk

Previous Хороскопски знаци на кои муабетењето не им е најјака страна
Next Во која земја луѓето живеат најдолго?