in , , , , ,

Куќата на Каменковци од реалноста е главна атракција во Португалија

Каза до Пенедо или Камената куќа е архитектонски споменик лоциран во северна Португалија на планините Фафе. Името го добиле по четири монументални парчиња гранитна карпа што ја играат улогата на темелот, sидовите и покривот на куќата.

Поради својата необична форма, но и начинот на кој се вклопува во околината, оваа камена куќа стана вистинска туристичка атракција, често наречена куќата на Каменковци од цртаниот филм The Flinstones. Иако се наоѓа покрај ветерниците кои произведуваат електрична енергија, во куќата нема електрична енергија.

За повеќе кликенете на наредниот линк: куќата на Каменковци

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Делфините имаат особини слични на човечките – Тие се радознали и друштвени

Жената која се откажала од скапоцениот камен – Мудра приказна која ќе ве замисли