in ,

На мажите кои конзумираат пилешко месо можат да им пораснат гради

Хормоните и антибиотиците во пилешкото месо предизвикуваат многу здравствени проблеми, како дебелина и целулит, дури и кај бебињата и мажите. Во стручната јавност, најмногу контраверзија предизвикува таканареченото пилешко бројлери.

Според официјалната дефиниција, пилешко месо од бројлери е секој вид пилешко месо кое се одгледува исклучиво за производство на месо. Типичното бројлер пиле има бели пердуви и жолтеникава боја на кожата, а повеќето пилешки бројлери се колат кога се на возраст од четири до седум недели. Во тоа време, кокошките сè уште не достигнале ниту физичка ниту ментална зрелост, бидејќи стандардните кокошки се колат во 14 недела. Поради ваквите услови за живот, кокошките бројлери се предмет на многу здравствени компликации – деформациите и дисфункциите на скелетот се правило отколку исклучок, како и проблеми со кожата и окото, но и срцеви оштетувања. Бројлерите во моментот на колење, од само четири до пет недели, достигнуваат тежина од околу три килограми, а фактот дека и пилињата и петлите се колат за месо е специфичен за нив.

„Сите знаеме дека домашното пилешко има жолта боја, додека кожата на пилешко месо е обично белузлава. Денес, сепак, не можете да се потпрете ниту на тоа, бидејќи продавачите често пилешко пилешко жолто со боја на храна. Исто така, разликата се забележува во термичката обработка на самото пилешко месо – пилешкото месо од бројлери ќе ослободи многу повеќе течност и маснотии и ќе биде многу потешко отколку пилешкото од природно размножување “, објаснува за нутриционистката Бранка Мирковиќ, додавајќи дека во модерните времиња и „Природно одгледувано пилешко“ скокотка со практично иста количина на хормони и антибиотици и скоро и да нема разлика.

Иако кружи митот дека пилешкото бројлери има помалку калории, но и хранливи материи во него, истражувањата покажуваат дека содржината на микроелементи е повеќе или помалку иста во споредба со органското пилешко. Разликата е во количината на маснотии на кожата – органското пилешко има помеѓу пет и 13 проценти помалку маснотии на кожата. Меѓутоа, кога кожата ќе се отстрани, количината на маснотии во самото месо е иста како и кај пилешкото месо. Сепак, загрижувачки се податоците објавени во пакистанскиот весник на фармацевтската индустрија, во кое се вели дека едно истражување покажало дека конзумирањето комерцијални, односно пилешко месо, може потенцијално да биде причина за синдром на полицистични јајници кај жени, поради хормонална нерамнотежа. Сепак, таа информација сè уште не е официјално потврдена.

Последиците од овој начин на одгледување пилешко се повеќе од видливи.

„Сигурно забележавте дека денешните млади жени речиси и да немаат струк, мажите имаат женски облини, дури и бебињата и мажите имаат целулит – сето тоа е последица на хормоните од храната. Покрај тоа, инциденцата на алергии постојано се зголемува, како и отпорноста на антибиотици. Поради зголемениот внес на антибиотици преку храната, многу повеќе луѓе страдаат од дигестивни проблеми “, вели Мирковиќ.

И најопасниот дел од пилешкото, открива тој, е всушност утробата, особено црниот дроб, што има смисла кога ќе имате предвид дека ги обработува сите тие силни антибиотици и хормони.

„Следствено, сите производи од месо како паштета, салама, париски, пилешки колбаси и слични работи треба да се избегнуваат во широк лак, бидејќи во нив завршуваат остатоците од пилешко“, посочува Мирковиќ. Таа прецизира дека единствениот случај кога можеме да бидеме целосно сигурни во квалитетот е кога ние лично го познаваме одгледувачот и знаеме како работи.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ФОТО: 33 кул работи

Хороскопски знаци на кои оваа година ќе им се врати некој бивш партнер во животот