Кој е поздрав – зелениот или црниот чај?


И зелениот и црниот чај нудат различни здравствени придобивки, од заштита на срцевиот мускул до зајакнување на имунолошкиот систем. Заблудата дека црниот и зелениот чај се ист пијалок, направен од исти растенија, е друга реалност. Овие се сосема различни чаеви, но и двата се полни со лековити својства.

Погледнете некои од разликите меѓу нив за да одлучите кој е поздрав и посоодветен за вашето здравје.

Постојат многу чаеви кои се добри за здравјето, вклучувајќи зелен чај и црн чај. И црниот и зелениот чај се прават од лисјата на растението Camellia sinensis.

И двата вида чај имаат некои заеднички здравствени придобивки. И црниот и зелениот чај се состојат од моќни соединенија кои нудат различни здравствени придобивки. Двете помагаат да го одржите вашиот имунолошки систем здрав, ви помагаат да изгубите тежина и помагаат во одржувањето на кардиоваскуларното здравје. Еве неколку разлики помеѓу двата вида чај.

Зелен чај
Што се однесува до собирањето чај, лисјата од зелен чај не се оксидираат и се загреваат за да се спречи оксидација. Во однос на количината на кофеин присутен во зелениот чај, тој содржи една четвртина од количината на кофеин присутен во кафето, што го прави поздрава алтернатива. Исто така, помага при слабеење. Кофеинот и катехините, кои се присутни во овој чај, го забрзуваат метаболизмот и можат да му помогнат на телото да согорува маснотии брзо и ефикасно.

За да направите зелен чај совршено, земете 220 милилитри вода и откако ќе зоврие, додадете 2 грама лисја зелен чај. Оставете го да се готви 2 до 3 минути и процедете.

Црн чај
Црниот чај се произведува со тркалање на лисјата и изложување на воздух за да се започне процесот на оксидација. Исто така, лисјата од црн чај се берат и сушат за да се намали содржината на влага. Црниот чај има повисоко ниво на кофеин во споредба со зелениот чај. Содржи 1/3 од количината на кофеин присутен во кафето. Бидејќи содржи голема количина кофеин, тој е ефикасен во зголемување на протокот на крв и подобрување на концентрацијата и фокусот.

За да направите црн чај, земете 220 милилитри вода. Кога водата ќе зоврие, додадете 2 грама лисја од црн чај и оставете го да се готви 3 до 4 минути. Исцедете ги лисјата и послужете.

Извор: srekja.mk

Previous 95-годишниот дедо Милан не се откажува од својата работа да изработува кожни производи во старата Охридска чаршија
Next Кинеска воена вежба за „тимска доверба“ која ја замрзнува крвта во вените

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *