in , ,

Како да се справите со наглите временски промени

Кога времето ќе се смени, уморни сме и не можеме да спиеме, кога врне дожд не боли глава, и кога дува ветер, ние сме раздразливи и нервозни.

Ако сте почувствувале болка во зглобовите, нервоза и раздразливост минатата ноќ, и се разбудивте уморни утрово и едвај чекате да заврши денот за да заспиете, временските промени се виновни за вашата состојба. Метеоропатите го чувствуваат секој ненадеен пад или пораст на температурата, особено ако имаат хронично заболување.

– Кај млади и здрави луѓе, метеоролошките проблеми се лесни и скоро незабележливи, додека кај постари и хронични пациенти тие можат да бидат толку изразени што бараат посебен третман, а во некои случаи и хоспитализација – вели за еКлиника раководителот на Одделот за следење на климата и Предвидување на климата на биометеорологот Републички хидрометеоролошки институт (РХМЗ) Јасминка Смаилагиќ.

Според неа, проблемите не се јавуваат секогаш во исто време со временските осцилации, но често непосредно пред или по временските промени.

– Реакциите на организмот се јавуваат од 4 до 48 часа пред претстојната промена на времето, додека прилагодувањето на организмот кон неповолните временски услови трае од 2 до 4 дена – објаснува Смаилагиќ.

Кога времето ќе се промени, ние сме уморни и не можеме да спиеме. Кога врне, имаме главоболка, а кога дува ветер, сме раздразливи и нервозни. Последиците од ефектите на времето особено ги чувствуваат луѓето кои страдаат од некои хронични проблеми, како што се болести на срцето и циркулацијата на крвта, астма, ревматизам и артритис. Симптомите на овие болести како резултат на влијанието на времето, а особено ненадејните промени и екстремните климатски настани, одеднаш се влошуваат.

Извор: курир.мк

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Младенци се досетија како да направат свадба со стотина гости во пандемијата

0

22 слики од комични и забавни животни – 3 дел