in , , , ,

Оваа боја ќе ја одбележи 2021 година

„Пантоне“, светски авторитет во светот на боите, како и секоја година го избира оној што ќе биде на симболот
личен начин да се претстави годината што претстои. Минатата година беше класичната сина, додека 2021 година ќе биде обележана со дури две бои: светло жолта и сива боја.

Ова е првпат во историјата сивата да биде избрана за боја на годината и не е прв пат да се изберат две бои. Имено, во 2015 година беа избрани розови кварц и серенити.

Дизајнерите велат дека во годината што ќе остане запаметена како година на епидемијата на светско ниво, изборот на овие две бои, сивата и жолтата, има симболична вредност, бидејќи совршено ја одбележува тешката година што е зад нас и надеж за нова подобра година.
На веб-страницата на Pantone, можете да прочитате дека бојата на годината има влијание врз производите и одлуките поврзани со продажбата во различни сектори, од мода до мебел и дизајн на ентериер, како и индустриски дизајн, пакување производи и графички дизајн.

Значи, изборот на овие бои е резултат на детална студија која зеде предвид многу фактори кои вклучуваат различни трендови на глобално ниво (мода, кино, уметност, дизајн), обрнувајќи внимание на тоа како одредени бои влијаат на луѓето на психолошко ниво.

Светските дизајнери веруваат дека сивата боја е многу популарен избор во украсувањето на домот во последните неколку години, и многумина ја нарекуваат „нова бела“ и, во комбинација со жолта, добитна комбинација.

Двете бои за 2021 година, Pantone 17-5104 Ultimate Grey и Pantone 13-0647 Осветлувачки, „неизбежно рефлектираат одредени клучни елементи на годината зад нас и оние пред нас – еластичност и надеж“, објасни директорот на Институтот за бои Pantone.Прегледи: 5

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FIFA 20 СТРИМ: Како од 4 спрема 0 заврши 4 спрема 4

Митови за за човечкото тело во кои многумина веруваат но не се вистина