in , ,

Теории на заговор за кои целиот свет мисли дека се лажни но се всушност – ВИСТИНА

Во некои случаи, реалниот живот може да потсетува на фантастика. Од злобни истражувачки проекти до здравствени прикритија, ви донесуваме осум примери во историјата што звучат неверојатно како да ги смислиле теоретичари на заговор. Повеќето теории на заговор се покажаа како невистинити. Сепак, некои од нив всушност никогаш не беа лажни, пишува National Geography.

1. ЦИА навистина експериментираше со контрола на умот и психоделични лекови
Централната разузнавачка агенција (ЦИА) едноставно се појавува на површината на многу теории на заговор, но таквата репутација не е целосно незаслужена. Трудовите објавени во 70-тите години од минатиот век откриваат дека тајната служба се занимавала со контрола на умот, психолошка тортура, зрачење и терапија со електричен шок во серија студии за промена на однесувањето, познат како проект МК-Ултра. Повеќе од 150 експерименти се случиле помеѓу 1953 и 1964 година, од кои многумина вклучувале давање лекови на американски граѓани без нивно знаење и согласност и без медицински надзор. Целта на ова истражување беше да се развијат техники и материјали за борба против Советскиот Сојуз и нивните сојузници.
Но, работите станаа позлобни. Тогашниот директор на Централната разузнавачка агенција, Ричард Хелмс, нареди уништување на сите записи во врска со МК-Ултра во 1973 година, што значи дека не остануваат доволно докази за злобните активности на разузнавачките служби. Познато е дека истражувачите се одговорни за најмалку една хоспитализација и два смртни случаи, но вистинската вистина е веројатно многу полоша.

2. Политичарите и лидерите во индустријата намерно ја доведоа во заблуда јавноста за здравствените ризици поврзани со пушењето
Пушењето го зголемува ризикот од срцев удар и мозочен удар, неплодност и целата група на карциноми. Но, во раните денови, големите компании направија се што можат за да ги убедат клиентите дека цигарите не им штетат. Тие дури се обидоа да ја убедат јавноста дека пушењето е здраво. Тутунските компании биле големи лобисти и дарежливи донатори на политички кампањи. Во суштина, тие поткупувале политичари и други на моќни позиции, додека ги отфрлале здравствените ризици тврдејќи дека самиот ризик е неизвесен. Дури во 90-тите години на минатиот век – кога доказите против пушењето беа неоспорни – компаниите почнаа да признаваат дека постои ризик по здравјето поврзан со пушењето цигари.
Во 2006 година, по седумгодишна тужба, судијата Гледис Е. Кеслер ги прогласи тутунските компании за виновни за заговор по „потиснување на истражувањето, уништување документи и манипулирање со употреба на никотин за зголемување и продолжување на зависноста“.

3. Владата на Соединетите држави навистина финансираше истражување на неидентификувани летечки објекти
Минатата година, Пентагон потврди дека владата на Соединетите американски држави истражува воздушни закани или неидентификувани летечки објекти (НЛО). Помеѓу 2008 и 2011 година, напредната програма за идентификување на воздушните закани доби близу 22 милиони долари, што не е голем дел од годишниот буџет на Министерството за одбрана од 600 милијарди долари. На крајот на краиштата, истражувачите не најдоа ништо и програмата беше затворена – барем така велат официјалните лица.

4. Соединетите американски држави вработија нацистички научници по Втората светска војна
Околу 1.600 нацистички научници беа испратени да работат во САД по поразот на Германија во Втората светска војна. Програмата, наречена Операција „Стејплс“, беше прикажана во медиумите во 1946 година. Некои од овие научници беа вклучени во проектот МК-Ултра. Еден од нив, Вернер фон Браун, беше назначен за директор на Американскиот астрономски проект. Тој беше силно вклучен во слетувањето на Месечината и во развојот на ракетата Јупитер-Ц, користена за лансирање на првиот американски сателит. Пред тоа, тој беше вклучен во ракетната програма В-2, каде што исто така користеше затвореници од концентрационите логори како помош.

5. Водата, на некој начин, влијае на полот на жабата
Документ од Универзитетот во Калифорнија од 2010 година открива дека една од десет машки жаби е изложена на астразин, обичен пестицид, преку кој тие доживуваат хормонална нерамнотежа што ефикасно ги претвора во женки. Тие произведуваат естроген, се парат со мажјаци, па дури и носат јајца. Неодамнешните студии покажаа дека хемикалиите пронајдени во приградските езера исто така можат да влијаат на полот на жабите.

6. Службата за јавно здравје забележа дека луѓето со темна кожа непотребно умираат од сифилис, во име на науката
Сифилисот е непријатна болест која, ако не се лекува, може да доведе до слепило, парализа, па дури и смрт, а немаше лек пред откривањето на пеницилин. Студијата за сифилис во Тускегеј започна во 1932 година, кога беа избрани 600 мажи за истражување. Од нив, 399 имале сифилис. Луѓето беа измамени и им беше кажано дека ќе добијат терапија за „лоша крв“, која дури и не ја примија. Да бидат работите уште полоши, истражувачите го продолжија експериментот дури и откако пеницилинот беше прифатен како третман за сифилис во 1945 година. Експериментот, кој првично беше планиран да трае шест месеци, траеше 40 години. Од некоја причина, лекарите одлучија дека е во интерес на медицината да гледа како луѓето умираат бавно и болно.

7. Владата на Соединетите американски држави намерно го отрула резервите на алкохол
Политичарите воведоа забрана во 1920 година за да ја потиснат националната навика за пиење алкохол, но нелегалното подготвување и продажба на алкохол се прошири уште повеќе. Самиот закон не може да ги промени навиките на луѓето, па владата на Соединетите држави излезе со една злобна идеја – да отруе нелегални залихи пијалоци. За да го стори тоа, владата започна да додава токсини, како што се бензен и жива, во алкохолни пијалоци во средината на 1920-тите. Сепак, најсмртоносната супстанција беше метанол, кој обично се наоѓа во индустриските производи како гориво. Пиењето на овие супстанции може да предизвика парализа, слепило, па дури и смрт. Се проценува дека вкупно 10.000 луѓе загинале како резултат на оваа владина морална војна.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Не се сите херои луѓе – Куче го загуби својот живот спасувајќи десетгодишно момче од волк

Бура надоаѓа од Сахара – Европа ја прекри портокалов снег