in , ,

Бура надоаѓа од Сахара – Европа ја прекри портокалов снег

Ski slopes are covered with Sahara sand on February 6, 2021 in the tiny Andorra principality in the Pyrenees moutains. This exceptional meteorological phenomenon is linked to a powerful southerly airflow that brings spring temperatures and a large concentration of Saharan dust suspended in the atmosphere.,Image: 589562447, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: ANDBZ/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Портокалов снег ги покри Пиринеите, а особено погодено беше зимското одморалиште Ел Тартер во Андора. Причината е прашината што пристигна од Сахара.

Честички од песок и прашина од Сахара пристигнаа со облачен фронт кој дојде од Северна Африка и погоди голем дел од јужна, но и делови од Централна и Западна Европа. Покрај Андора, забележано е дека пустинскиот песок стигна и до Шпанија, Франција, Швајцарија

Повеќе можете да видите на наредниот линк: Европа ја прекри портокалов снег

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Теории на заговор за кои целиот свет мисли дека се лажни но се всушност – ВИСТИНА

Лофотенските острови во Норвешка – Вистински мал дијамант на северот на Земјата