Грешка која се прави при варење на чај – мора да се внимава на овие две работи


Температурата на водата и времето на стоење на вреќата или листот во инфузорот се различни за подготовка на различни видови чаеви.

Кога станува збор за уметноста за правење чај, еве една малку позната вистина: различни сорти на чај бараат не само различно време за кое треба да стои чајот, туку и различни температури на водата.

– Причината зошто температурата на вриење е важна е тоа што некои видови чаеви лисја се поделикатни од другите, вели Кил Стјуарт, еден од само 175 овластени специјалисти за чај ширум светот.

Тој објаснува дека кога станува збор за времетраењето на чајот да стои, тој варира од слична причина – некои видови чај имаат посилен интензитет на вкус од другите. Но, ако го оставите чајот премногу долго во вода, вкусот ќе биде горчлив.

– Луѓето честопати оставаат вреќа чај во чаша додека ја пијат, мислејќи дека ја прави посилна и се убедени дека добиваат повеќе придобивки, но тоа навистина не е точно – вели диетичарката Нева Кошран.

И Стјуарт и Кохран препорачуваат правење чај со употреба на инфузии или кеси. И двајцата велат дека можете да користите кујнски термометар за да ја проверите температурата на водата.

Така, температурата на водата за билен чај треба да биде помеѓу 95 и 100 степени, а вреќата или инфузорот со лисја треба да се чува во вода од пет до 10 минути.

За подготовка на црн чај, оптималната температура на водата се движи од 90 до 95 степени, а листовите од чајот треба да се чуваат во инфузерот две до пет минути.

Ако, пак, сакате зелен чај, температурата на водата треба да се движи од 70 до 90 степени, а вреќата или инфузорот со лисја треба да се чува од 60 до 90 секунди.

Извор: курир.мк

Previous На Хали Бери и порачаа дека не е способна да задржи маж, а таа имаше брутален одговор за „хејтерите“
Next СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 11 ФЕВРУАРИ 2021 ГОДИНА