in , , ,

Вистината за ‘дежа ву’? – Што се крие зад оваа мистериозна појава

Чудна сензација, чувството дека веќе сте доживеале нешто се нарекува „дежа ву“ и тоа им се случува на сите. Сепак, овој феномен има многу прашања и малку одговори. За што станува збор, како се појавува „дежа ву“ и какви видови постојат? Иако неговото потекло е сè уште непознато, има некои одговори што може да ги даде науката.

Кога ќе се појави, не ни е сосема јасно што се случува и дали нешто навистина се случува. „Дежа ву“, ја буди љубопитноста кај многу научници од областа на психологијата и неврологијата. Изразот прв го дал францускиот филозоф и парапсихолог Емил Бојарак (1851-1917) во неговата книга „Иднината на психичките науки“.

Што е deja vu?
Францускиот термин значи „веќе видено“. Википедија наведува дека е силен впечаток дека веќе видовме нешто што нормално го гледаме за прв пат. Без оглед на дефинициите, точно е дека чувството да се помине низ ситуација што веќе сте ја живееле во минатото е искуство што повеќето луѓе го препознаваат, особено најмладите. Според студијата објавена во американскиот национален медицински журнал, околу 60 проценти од населението доживеале „дежа ву“ барем еднаш во животот, а зачестеноста на епизодите се намалува со возраста.

Што го предизвикува?
Научниците не се согласуваат целосно за ова прашање. Настанот „дежа ву“ се заснова на различни дисциплини, но без научно усогласување. Студијата подготвена од Алан Браун, истражувач на Одделот за психологија на Универзитетот во Јужен Тексас, во детали наведува дека „научните објаснувања за„ дежа ву “се поделени во четири категории“.

Најпознат е т.н. „Двојна обработка“ значи дека два когнитивни процеси ја губат синхроничноста за момент. На овој начин, настаните што се случуваат се складираат пред свесниот дел од нашиот мозок да може да ги процесира тие да се случат.
Друго објаснување, исто така од доменот на неврологијата, е дека има моментен прекин во пренесувањето на невроните, поради што настанот се чини познат кога ќе продолжи. Потоа, постојат објаснувања што го објаснуваат со помош на меморијата. „Дежа ву“ се јавува кога сме во контакт со одредени дразби што не ги препознаваме во моментот, но ни се познати.

Конечно, студијата е исто така теорија на внимание: ние ја согледуваме ситуацијата без да посветуваме премногу внимание и, кога ќе се фокусираме на тоа, чувствуваме дека сме ја искусиле претходно.

Какви видови „дежа ву“ постојат?
Експертите идентификуваа најмалку три вида на ова необично чувство за препознавање на нов настан. Од една страна, постои дежа ву, што исто така е преведено на француски како „веќе видено“ или „веќе искусено“, а на тоа обично се повикуваме кога зборуваме за „дежа ву“. Сепак, овој тип опфаќа повеќе од самото визуелно искуство: има повеќе детали за сцената или ситуацијата што are се познати на лицето, а не само погледот. Постои и дежа сенти, или „веќе почувствувано“ на француски јазик: имате многу посебно чувство што веќе сте го почувствувале во некоја пригода. Последното и најреткото е déjà visité: сомневање дека веќе сте биле на местото што го посетивте за прв пат.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Вообичаени активности за кои не сте ни знаеле дека додека ги извршувате губите килограми

Следете ја Фејсбук фан страната на Азирус Гејминг