in , , ,

Феномен на природата – Џиновски ледени печурки растат во рускиот Далечен исток

На рускиотДалечен исток, во регионот Амур, секоја година на територијата околу хидроцентралата Буреј, се формираат неверојатни сцени – големи печурки направени од мраз и дрво. Тоа е вообичаена појава за локалното население, но туристите постојано се насобираат кон Националниот парк Буреја за да ја видат оваа необична појава.

Ледените печурки се делумно природни, делумно техноген феномен. Претходно, пред поплавата, на таа територија растеа дрвја, а сега останаа само дрвја високи до пет-шест метри.

Во зима, водата околу дрвјата замрзнува, а кога испуштаат вода од хидроцентралата, нивото во акумулирачкото езеро се менува, а парчиња мраз од различни форми остануваат на дрвјата.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Како изгледа сушењето ориз на индијско сонце – Нереален поглед позади кој се крие макотрпна работа

Само Карлеуша има, што никој дома нема: Среде пандемија, пејачката фрли огромни пари за (не)потребен луксуз (ФОТО)