in , , , ,

Зошто ви се јаде нешто слатко со првото кафе?

Класичната комбинација за почеток на денот низ целиот свет, особено за Италијанците и Американците, е шолја кафе и сладок појадок. Според новото истражување, постои силна причина зошто овие две работи одат заедно.

Кофеинот може да го промени вашето чувство за сладок додаток со зголемување на вашата желба за шеќер, така што таа станува се поголемо, според истражувањето објавено во Journal of Food Science. Истражувачите работеле со две групи волонтери и секоја примала кафе, со и без кофеин, без да знаат каков вид кафе им е дадено. Од двете групи беше побарано да додадат шеќер во нивните пијалоци и да оценат колку се слатки.

Тие потоа ги замолија учесниците да ја оценат нивната ментална будност и да проценат колку кофеин има во нивните кафиња. Без оглед дали пиеле кафе со кофеин или не, волонтерите рекле дека имаат исто ниво на будност, а мал број од нив можеле прецизно да го утврдат нивото на кофеин во нивните пијалоци.

Врската помеѓу нашите вкусови и нашето чувство на будност доаѓа од хемикалија во нашиот мозок позната како аденозин, што ни овозможува да ги смириме нервите и да се одмориме во текот на ноќта. Кофеинот е оној што ги блокира рецепторите во мозокот за кој се врзува аденозин и дава спротивен ефект, поточно, го стимулира дејството. Но, сето ова нема да ве спречи да уживате во вашиот сладок појадок и шолја топло кафе.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ВИДЕО: Азирус Гејминг и негови две нови видеа

Запознајте ја велешанката Трендафилка Кирова за која пишуваат странските портали