in , , ,

Откриен фосил од титаносаурус – Најголемото животно кое некогаш постоело на планетата Земја

Остатоците од најголемото животно што шетало по Земјата се откриени во Аргентина, сметаат научниците од таа земја. Станува збор за непознат вид џиновски диносаурус, кој тежел повеќе од 69 тони.

Остатоците од диносаурусот со долг врат се стари околу 98 милиони години, проценуваат научниците. Првите делови од коските беа откриени во Патагонија пред осум години, а ископувањата сè уште траат. Научниците сега успеаја да ги утврдат приближните димензии засновани на остатоците од досега ископаниот диносаурус и тие веруваат дека тоа било поголемо од досега најголемото познато животно, титаносаурусот. Резултатите од студијата за ископаните остатоци неодамна беа објавени во научни списанија.

Титаносаурус бил најголемиот член на семејството сауропод. Овој тревојад со долг врат, кој живеел во периодот на Јура (пред околу 160 милиони години), до периодот на креда (пред 66 до 145 милиони години), може да биде висок и до 37 метри и тежина до 69 тони.

Погледнете повеќе на наредниот линк: Откриен фосил од титаносаурус

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

XBOX 360 контролерот на Аднан Куртов

Научник откри дека му било забрането да објави дека вонземјани ја посетиле земјата