in , , ,

Соништа кои ги сонуваат само посебни луѓе – Дали сте меѓу нив?

Целта на соништата сè уште не е целосно јасна, но тоа не го спречува мозокот да создава убави и понекогаш чудни концепти во алтернативни светови кои нè оставаат запрепастени наутро.

Но, поради некоја причина, некои обични секојдневни предмети скоро никогаш не се појавуваат во соништата, додека летачките слонови, битките со вонземјани или возењето мотори се дел од нашиот вообичаен репертоар од соништата. Сепак, некои работи и активности како што се гледање во огледало или мобилен телефон се многу ретки и не се појавуваат во соништата.

Овие шест работи за кои луѓето ретко или никогаш не ги сонуваат:

1. Пишување, читање или зборување
Активноста на деловите од мозокот одговорни за толкување на јазикот за време на спиењето е многу помала. Затоа, обликувањето и изразувањето јазик во сон може да стане доста тешка задача. На пример, некои луѓе велат дека не се сигурни дали тие или другите луѓе зборуваат во своите соништа, но имаат чувство на споделување мисли, нешто како телепатија. Значи, можеме да ги разбереме концептите и идеите додека спиеме и можеме да ги искажеме, но всушност не го слушаме звукот или гледаме како некој навистина зборува. Истото важи и за читање или пишување. Можеме да добиеме општа идеја, но ретко можеме да разликуваме специфични зборови или да го кажеме точното време. Сепак, луѓето кои многу користат јазик во нивниот секојдневен живот, како што се писатели или поети, понекогаш можат да го разберат јазикот во соништата и да дојдат до нови идеи што можат да бидат корисни дури и откако ќе се разбудат.

2. Мобилен телефон
Досега објавеното истражување покажа дека само околу 3,55% од жените и 2,69% од мажите сонуваат за мобилни телефони. Ова може да биде поврзано со фактот дека овие и други современи уреди се појавија во нашите животи неодамна и дека мозокот сè уште не е навикнат на нив. Постои теорија дека луѓето сонуваат со цел мозокот да процесира вознемиреност и стравови и ни помага да се справиме со стресни настани. Значи, сонувањето делува како еден вид на одбранбен механизам, а работите за кои сонуваме често доаѓаат од постарите делови на човечкиот ум, кои се повеќе поврзани со проблеми со кои би можеле да се однесуваат нашите предци, како што се борбата и опстанокот.

3. Запознавање нови луѓе
Постои теорија дека мозокот не може да „измисли“ нови луѓе и дека сите странци што ги гледаме во соништата веќе се појавиле некаде во нашите животи и дека нивниот изглед е комбинација на човечки карактеристики што ги знае нашиот мозок. Иако не постои начин да се потврди оваа хипотеза, повеќето научници ја сметаат за основана и вистинита. Повеќето соништа се базираат на елементи од земјата од нашите животи, па логично е дека странците во нашите соништа се всушност луѓе што веќе сме ги сретнале, но можеби и не ги „искусиле“. Можеби не ги паметиме, бидејќи интеракцијата била кратка и бесмислена, како што е човекот со кој се судривте во автобус и кој ви се извини.

4. Физички активности
Веројатно сите луѓе доживеале дека во сон се обидуваат да трчаат, да се искачуваат или да скокаат, но дека сè околу нив е забавено, заматено. Истражувачите сугерираат дека времето на спиење го доживуваме поинаку во сонот – побрзо или побавно. Покрај тоа, гледаме соништа за време на РЕМ фазата на спиење, а мускулите се имобилизирани и опуштени за тоа време. На овој начин, мозокот гарантира дека не постапуваме според она за што сонуваме. Така, ова чувство на забавено движење може да се појави како резултат на недостаток на мускулна повратна врска или побавна обработка на невроните за време на оваа фаза на спиење.

5. Гледање во огледало
„Огледалата и човечките рефлексии се интересен концепт во соништата“, вели Ребека Тарнер, основач на центарот „Светот на лудо сонување“.
„Работата е во тоа дека во реалниот свет, рефлексиите се реални и ги следат законите на физиката, но во соништата се водени од потсвесните очекувања и сеќавања. Па, тогаш не е чудно што рефлексиите се нејасни, искривени или воопшто не постојат“ – објаснува тој.
Бидејќи една од теориите е дека соништата обработуваат информации од реалниот живот, одразот во соништата може да биде и психолошки начин на перципирање на себе си. Иако е ретка појава, кога ќе се појави може да укаже на некои проблеми што постојат во реалниот живот.

6. Вкус на храна
Експертот за соништа, remереми Тејлор, објаснува дека луѓето во соништа ретко имаат „комплетно искуство со јадење“, а во сонот луѓето најчесто се сеќаваат дека јаделе или дека штотуку завршиле со јадење. Но, ако успееме да се сетиме на самиот процес, може да наидеме на проблеми да препознаеме што точно сме јаделе и каков вкус има таа храна.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 3 ФЕВРУАРИ 2021 ГОДИНА

Грицкање нокти – Изненадувачки психолошки причини сокриени позади оваа непријатна навика