in ,

Зошто сонуваме дека паѓаме во сон? – Научниците дојдоа до интересно откритие

Без разлика дали сте склони кон интензивни соништа за време на спиењето, или сонувате ретко, или не се сеќавате на тие соништа, она што претпоставуваме дека секој понекогаш го доживеал е чудно чувство што нè буди од сон, а всушност е впечаток дека одеднаш паѓаме низ бездната. Она што е интересно е дека има научно објаснување за тоа.

Бидејќи свеста нè „напушта“ кога ќе заспиеме, за време на спиењето нашиот мозок почнува да работи на поинаков принцип. За време на преодната фаза, кога ја напуштаме оваа свесна состојба, можни се такви феномени, како што е чувството на распаѓање, кое одеднаш нè буди и плаши. Скоро секогаш се случува пред да воспоставиме сон. Како што објаснуваат научниците, ова всушност е последица на т.н. миоклоничен спазам, кога мускулите спазмираат, индивидуално или во група. Кога мускулите ќе се контрахираат во оваа фаза на спиење, постои чувство на распаѓање, што не започнува. Овој феномен професионално се нарекува хипнагогична халуцинација.

Совети кои можат да ви помогнат:

Исто така, постојат претпоставки дека сите овие се можни вистински причини што доведуваат до грчеви, односно до хипнагогични халуцинации. Еве неколку од нив:

Физичка активност
Ако спортувавте, рекреиравте, вежбавте, релативно непосредно пред спиење, а особено ако беше интензивно, тоа е една од веројатните причини што доведуваат до опишаната појава.

Анксиозност и стрес
Ако одите на спиење со грижи што ве вознемируваат, тоа директно влијае на вашиот мозок да остане буден подолго, иако сте полуспани, и го продолжува периодот на влегување во здрав сон, што е поголема можност за грчеви или чувство на распаѓање .

Кофеин и други стимуланси
Познато е дека кофеинот директно влијае на квалитетот на спиењето, т.е. дека предозирање може да не разбуди подолго.

Чувството на неуспех не е ништо необично или нешто што треба да ве загрижува, но секако она што треба да го направите е да се грижите за вашата рутина во вечерните часови.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Татјана Стојановска во издание какво не сте ја виделе досега: Презентерката запеа во емисија (видео)

ВИДЕО: Хитот на Елена Ристеска Текила и Лимун како што можеби не сте го слушнале