Еве кој народ пие најмногу, Македонците не се ниту блиску до врвот


Австралијците, Англичаните и Данците биле најголемите пијаници во светот во 2020 година, покажа најновото глобално истражување за злоупотреба на опијат. Македонците се сместени во иста категорија со соседите од Балканот и се на ниво на светскиот просек.

Според студијата на Глобалното истражување за лекови (ГДС), жителите на англиско говорно подрачје и Скандинавците имаат најголем проблем со алкохолот.

Истражувањето беше спроведено од ноември 2019 година до февруари 2020 година, пред избувнувањето на пандемијата на корона вирусот и учествуваа 110.000 луѓе.

Истражувањето покажува дека само пет проценти од Австралијците и Данците не пиеле во последната година. Следат Англичаните, Финците и Шкотите со по седум проценти.

Светскиот просек во таа категорија е 16 проценти, како што беше случај со трезни луѓе во балканските земји, кои се прикажани во групи.

Најтрезни се жителите на Португалија, дури 54% од нив не биле пијани во последната година. На второ место на трезност се Аргентинците со 48 проценти, а на трето се Колумбијците со 40 проценти.

„Шампионите“ по бројот на пијани се во Британците, кои во последната година во просек пиеле 34 пати. По нив следуваат Австралијците и Данците со 32 и Финците со 28 пијанство за една година.

Во таа категорија најдобри се Аргентинците и Колумбијците, кои во просек имале само седум пијани за една година.

Светскиот просек е 20,8, а балканските нации се нешто подобри од просекот, со 20,5 пијани годишно во просек.

Според извештајот, ситуацијата во светот е сè уште малку подобра од една година порано, кога просечниот број на пијаници беше поголем за околу 30 проценти.

Британците обично завршуваат во болници поради пијанство, па затоа повеќе од пет проценти од оние на возраст под 25 години морале да поминат медицински третман за алкохол во изминатата година. Светскиот просек е околу два проценти.

Извор: попара.мк

Previous Кривата куќа во Полска – Архитектонско чудо кое изгледа како танцува или можеби како да се топи
Next ВИДЕО: Историјата на Велес - Епизода 3