РЕЦЕПТ: Мусака од компир во француски стил


Мусаката во француски стил не е баш мусака, таа е поблиску до „сложената“, и како и да ја наречете, тоа е идеално решение за семеен ручек.

Јадење наречено мусака првично е грчко јадење и се прави од слоеви модри патлиџани и мелено месо. Во нашата земја, кога велиме „мусака“, обично мислиме на мусака со компири и мелено месо. Значи, мусаката на француски начин не е баш мусака, таа е поблиску до „сложената“, и како и да ја наречете, тоа е идеално решение за семеен ручек.

СОСТОЈКИ:

  • 500 гр компири
  • 4 варени јајца
  • 1 јајце
  • 200 мл јогурт
  • 100 мл млеко
  • 4 чешниња лук
  • сирење
  • бибер

ПОДГОТОВКА:
Плехот за печење премачкајте го со масло. Исечете го компирот на кругови, додадете сол и бибер и додадете малку масло. Измешајте. Наредете половина од компирот и исечете ги варените јајца во кругови, посолете ги. Одозгора ставете уште едно парче компир. Во сад измешајте едно јајце, додадете јогурт, 30 мл масло и млеко и добро измешајте. Истурете компири и одозгора изрендајте сирење. Печете на 200 степени околу 50 минути.

Пријатно!

Извор: srekja.mk

Previous HITMEN 2 NPC MOD: Hitwoman со сачмарка
Next Пченкарен леб: Најгуглан рецепт за 2020 година, а еве како да го направите

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *