in

Како домашните миленици влијаат позитивно на нашата психа во текот на пандемијата

Додека физичкото растојание помага да се спречи ширењето на коронавирусот, ограничувањето на контактот помеѓу луѓето доведува до осаменост. Но, за среќа, миленичињата скокаат тука како совршен лек.

Домашните миленици можат да бидат одговор на недостаток на допир, потсетува д-р Џанет Јанг, предавач по здравствени науки на Универзитетот во Јужна Австралија.

“КОВИД-19 ни откри колку луѓе имаат потреба од допир за да останат ментално стабилни. Наоѓањето начини да се смири гладот ​​за допир и да не се лишат луѓето од допир е една од основните лекции за 2020 година”, вели Јанг.

Таа предводеше тим на истражувачи кои ги испитуваа придобивките од поседување домашни миленици за време на пандемија. Од 32 учесници, повеќе од 90 проценти рекле дека допирањето миленичиња им дава утеха, релаксација и задоволство.Од друга страна, многумина ја забележаа способноста на нивните миленици да „знаат“ кога не се чувствуваат добро, поради што им приоѓаат и им даваат поддршка. Иако кучињата и мачките се најдобри во ова, некои учесници во студијата споменаа птици, овци, коњи, па дури и влекачи како домашни миленици кои возвраќаат на допир.

“Луѓето имаат потреба од допир, а можеби и од многу животни кои ги чуваме како домашни миленици. Нашите блиски, грижливи и трогателни врски со животни може барем делумно да ја пополнат празнината што денес ја доживуваат многу луѓе”, истакнува Јанг.

Допирајќи ги вашите миленици, им пружите масажа која носи многу придобивки.

“Истражувањата покажуваат дека лицето кое масира, добива исто колку и оној што прима масажа во смисла на ослободување од стрес. Исто е и со домашните миленици. Иронијата е во тоа што сме во средина на вирусна пандемија и една од работите што може да го намали ризикот од вирусна инфекција е стимулацијата Додека луѓето се повикуваат да ја почитуваат физичката оддалеченост, оваа стимулација може да се добие и од домашни миленици “, објаснува Тифани Филд, директор на Институтот за истражување на допир на Медицинскиот факултет во Мајами.

Филд додава дека веќе постои документирана литература што покажува дека луѓето со домашни миленици имаат подобра имунолошка функција и живеат подолго. Таа ги охрабрува луѓето да не ги занемаруваат милениците од кои можат да имаат големи придобивки и вели дека врските со домашните миленици се особено пожелни во болниците и институциите за згрижување изолирани лица.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Зачини кои прават чуда за здравјето и ја прочистуваат плуќата

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 13 ЈАНУАРИ 2021 ГОДИНА