in , ,

Како да откриете која пиперка е најдобра за салата а која за готвење

Сигурно ви се случило барем еднаш да направивте салата со парчиња свежа пиперка, да каснете од неа и да сфативте дека вкусот не е добар. Можеби сте помислиле дека продавачот на зеленчук ве измамил со лошо овошје или го обвинувате погрешниот дресинг за лошата салата. Сепак, веројатно не ни помислувавте дека сте користеле погрешна или машка пиперка.

Иако пиперките немаат женски или машки пол, некои ги делат токму така. Покрај тоа, тие тврдат дека едниот вид е попогоден за термичка обработка, додека другиот е повкусен кога се јаде суров. Земете ги црвените, жолтите или зелените пиперки во вашите раце и погледнете ги од дното. Што гледате?

Таканаречените машки пиперки имаат три испакнатини на долната страна, што треба веднаш да покаже дека овој вид пипер е наменет за термичка обработка. „Женските“ пиперки имаат четири испакнатини и треба да се јадат сурови. Имат посладок вкус, затоа слободно можете да ги додадете во салати, сендвичи или да ги исечете изедете сами со вашиот омилен сос и да ги намачкајте. Експертите, се разбира, не се согласуваат со оваа поделба и целата приказна ја нарекуваат урбана легенда. Тие ќе тврдат дека Пиперките можат да имаат две до пет испакнатини на грбот, а таа бројка нема никаква врска со сладоста или горчината на пиперките. Напротив, вкусот на овошјето зависи од квалитетот на почвата, метеоролошките услови за време на зреењето врз зеленчукот, но и од тоа колку долго пиперката била на дршката.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Храна која не би требало да ја конзумирате со алкохол

22 комични слики со наслови