in ,

Суперхрана – Печурките го чуваат здравјето на мозокот

Знаеме колку печурките се драгоцени за човечкото здравје, но новите истражувања покажуваат дека можат да имаат и доста важна улога во зачувувањето на когнитивните функции кај старите личности.

Истражувачи од Универзитетот во Сингапур заклучиле дека луѓето во текот на животот кои јадат печурки повеќе од два пати седмично (најмалку 300 грама) имаат 50% помал ризик од настанување благи когнитивни оштетувања во третата доба.

Стручњаците претпоставуваат дека причината за тоа единствениот антиоксиданс еготионеин, со силно противвоспалително дејство кое се наоѓа во секој вид печурка.

Ако немате навика да јадите печурки, време е да почнете редовно да ги конзумирате.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 9 ДЕКЕМВРИ 2020 ГОДИНА

Свештеник садомазохист, по шестмесечна терапија е вратен како проповедник во Англија