in ,

Зошто луѓето викаат кога се лути? – Поучна приказна

Еднаш еден стар мудрец ги најде своите ученици како жестоко се расправаат и викаат едни на други. Со неговата појава, дискусијата стивна, и тој ја искористи можноста да им одржи една важна животна лекција.

Тој ги праша: „Зошто луѓето викаат кога се лути?

Студентите размислуваа некое време, сè додека еден од нив не одговори: – „Затоа што го губат трпението – тоа е причината“.
„Но, зошто би викале ако лицето е до вас? Праша наставникот.
– “Не е можно да се зборува тивко и лесно?”
Учениците дадоа одговори некое време, но никој од нив не го задоволи наставникот.
Конечно, тој објасни: – „Кога две лица се во кавга, нивните срца се далеку оддалечени… Затоа мора да викаат едни на други, за нивниот плач да ја премости далечината и да се слушнат. Лутите луѓе се лути, толку погласно треба да викаат затоа што растојанието меѓу нив станува сè поголемо.

Тогаш наставникот праша: – „Што се случува кога две лица ќе се за заљубат?
Тие не викаат едни на други, но зборуваат тивко и нежно. Зошто? Нивните срца се многу блиски. Растојанието меѓу нив е многу мало.

И што се случува кога ќе се вљубат уште повеќе? Тие не зборуваат. Тие само шепотат и се приближуваат уште повеќе во својата љубов … Конечно, не треба ни повеќе да шепотат. Едноставно се гледаат и тоа е тоа. Такви се луѓе кои се сакаат “.

Тогаш тој рече: „Кога ќе се расправате, не дозволувајте вашите срца да исчезнат, не кажувајте зборови што би можеле да ве одведат подалеку затоа што ќе дојде ден кога растојанието ќе биде толку големо и никогаш нема да има начин назад“.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

РЕЦЕПТ: Здрав ручек – Чорба од целер и бадеми

Марјана Станојковска покажа талент за кој не би ни помислиле дека го поседува (фото)