in

Вистинската приказна за Пинокио е многу поинаква од онаа која сите ја знаеме

Сите ја знаеме приказната за малата дрвена кукла Пинокио која низ низа лудории и палавштини се обидува да заслужи да стане вистинско момче. Малку луѓе знаат дека всушнсот Дизни верзијата на оваа бајка е всушност обработка на оригиналната приказна на Карло Колоди под името „Авантурите на Пинокио“.

Оригиналната приказна тежнеела да покаже дека не е лесно да се биде родител на непослушно дете како што е Пинокио.
Неговата приказна е се само не убава.
Пинокио веднаш на почетокот на оваа приказна бил претставен како „бедно дете“ и непослушен немирко.

Тој бил опсипан со љубов но се однесувал спротивно од она што се очекувало од него.
Бегал од часови, се дружел со лошо друштво, се расправал со Гепето и бегал од дома.

Врвот на неговата безобразност во приказната, се огледува во неговите лажни обвиненија спрема Гепето, кој тврдел дека „таткото“ го злоставува поради што Гепето завршил во затвор.

Повеќе од натписот ќе најдете на наредниот линк: Вистинската приказна за Пинокио

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Врчак наскоро се враќа на естрадата?

Баристи и конобари кажуваат од што им е дојдено „преку глава“