in

Чудо во Сахара – Пустината полека раззеленува

0

Тим од 24 научници од Европа, САД и Африка откриваат дека таканаречената субвлажна зона е исполнета со растителен свет.

Новите револуционерни истражувања откриваат дека спротивно од популарното мислење, во пустините Сахел и Сахара постои најмалку 1,8 милијарди стебла.

„Бевме многу изненадени од тоа дека во пустината Сахара растат толку многу дрвја“, вели главниот автор Мартин Бранд, доцент по географија на Универзитетот во Копенхаген.

„Секако дека постојат огромни подрачја без никакви дрвја, но сеуште постојат подрачја со голема густина на стебла, па дури и измеѓу песочните дини растат неколку дрвја“, изјавува професорот.

Брандовото високо и детално истражување врои поединачни стебла на густина од 13,4 хектари.
Истражувањето ги исклучува дрвјата и грмушките со мали крошни, сметајќи ги само оние со просечна величина на крошната од 12 квадратни метри.

Стручњаците кои го прегледувале истражувањето изјавиле дека е наскоро ќе може да се мапира секоја локација и големина на секое дрво ширум пустината.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 19 ОКТОМВРИ 2020 ГОДИНА

ВИДЕО: Unboxing CYBERPUNK 2077 Collector’s Box + Dual Shock 4 Controller + Diskette