in ,

Мистеријата за скршеното огледало – Дали вистински носи несреќа?

Дали некогаш сте се се запрашале поради што скршеното огледало наведно донесува седум години несреќа?

Едно од најраспространетите верувања датира од дамнешни времиња кога изработката на овој предмет била доста скапа, затоа што се правело од ретки материјали како што е вулканско стакло.

Го имале само богатите. Прочуените венецијански мајстори од 15-ти и 16-ти век никогаш не сакале да го откријат занаетот, за да ја издигнат вредноста на својот труд, ја започнале приказната дека тој кој ќе го скрши овој предмет си донесува несреќа на себеси и на своето семејство.

И старите Римјани имале своја теорија, верувајќи дека огледалото ја „лови“ душата додека се гледаме во него, па кога ќе го скршите таа останува разделена на парчиња и се потребни седум години за да се обнови.

Можеби баш од таа рпичина во некои краеви постои обичај да се покриваат огледалата и стаклата во домот кога некојј ќе умре за душата да може слободно да замине.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Вишнови усни – Тренд број еден кај есенската шминка

Еве како изгледаше Цеца во костим за капење на почетокот од кариерата како тинејџерка (фото)