in ,

Читањето книга пред спиење го подобрува квалитетот на сонот

Откриено е дека читањето книги влијае позитивно врз менталното и физичкото здравје

Читањето книга пред спиење го подобрува квалитетот на сонот, го намалува стресот, го поправа расположението и помага подобро и поисправно да донесуваме одлуки, покажуваат резултатите од студијата од една издавачка куќа.

Истражувачите истакнуваат дека тоа е многу подобро отколку да бидете активни на друштвените мрежи или да гледате телевизија.

Светлото кое допира од малиот екран испраќа сигнал до мозокот дека е сеуште ден па потешко ќе потонете во сон, а наутро ќе бидете уморни и нерасположени.

На нашиот мозок му е потребно бегство од компјутерот и современата технологија, а читањето спречува лачење на мелатонин, хормон кој изразува чувство на умор. Докажано е дека читањето влијае позитивно врз менталното и физичко здравје.

Исто така, читањето книги претставува нов вид на wellness кој во оеднос на другите на чини на опуштање е наефтин и најлесно достапен.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Нов Гинисов рекорд – За 1 минута скрши 245 ореви со глава

13 години без Тоше: Македонија се сеќава на загубата на својата најблескава ѕвезда, на својата музичка икона, на својот ангел… (ФОТО)