in ,

Пронајдена човечка стапалка стара 120,000 години во Саудиска Арабија

0

Во Саудиска Арабија беа пронајдени траги од човечки стапалки, слонови како и други животни стари 120,000 години, во близина на древно пресушено езеро.

Седум отисоци од човечки стапалки се пронајдени околу древното езеро во северниот дел на Табук, претставувајќи најстариот доказ за присуство на луѓе на Арабискиот полуостров.

Стручњаците веруваат дека се во прашање траги на најмалку двајца луѓе и кажуваат дека тоа би можело да помогне во разбирање на рутата со која луѓето тргнале спрема Африка.

Истражувачот од институтот за хемиска екологија, Метју Стујарт вели дека трагите од стапалки се единствените облици на фосилни докази.

„Знаеме дека луѓето го посетувале езерото во исто време кога биле присутни и животни, а што е необично за тој простор, таму немало камени алати“, вели тој додавајќи дека луѓето најверојатно го посетувале тој простор поради вода и храна.

Други истражувачи наведуваат дека отисоците припаѓаат на современи луѓе, на основа на изгледот и тежината, а не на неандерталци, за кои не се знае дали во тоа време биле на овие простори.

Денес, Арабискиот полуостров го сочинуваат огромни пустини кои никако не би биле населени со луѓе и животни како во тој период. Меѓутоа, во последните 10 години научниците откриле дека тој простор бил значително позелен и влажен, па многу луѓе би можеле да живеат на него.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0

Есенцијата на урбаниот живот во Велика Британија низ фотографии

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 15 ОКТОМВРИ 2020 ГОДИНА