Факти за планетата Марс кои морате да ги знаете


Голема количина од научната фантастика напишана во текот на 20-ти век е резултат на верувањата дека на Марс постои живот. Од мали, зелену луѓе, до смртоносни зрачења, Марсовци кои биле во фокусот на многу телевизиски и радио програми, стрипови, филмови и новели. Иако се открива дека на Марс има живот уште од 18 век, на крајот се покажало како лажно, Марс е сепак планета која покрај Земјата има услови за живот.

Како таква, неодамнешните планетарни мисии се обидувале да утврдат дали постои и најосновна животна форма на површината на планетата. Иако резултатите покажуваат дека на површината на Марс не постои живот, научниците шпекулираат дека условите за живот се погодни и под површината на планетата. Бидејќи мисијата треба да биде допрва тестирана,постојат можности за минат и сегашен живот.

Но и покрај тоа што знаеме дека Марс е четврта планета во Сончевиот систем, наречена е по римскиот бог на војната и е најмала планета во сончевиот систем после Меркур, а што уште знаеме за црвената планета?

Ви претставуваме некои факти и занимливости за оваа планета кои треба да ги знаете:

За повеќе кликнете на наредниот линк: Факти за планетата Марс

Извор: srekja.mk

Previous Славни личности кои изгледа како да не стареат
Next (ВИДЕО) ЗА ЕДЕН ЧАС ВО ВЕЛЕС 70 КАЗНИ ЗА СООБРАЌАЈНИ ПРЕКРШОЦИ

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *