in , ,

Плачењето не е знак на слабост – тоа е знак на емоционална интелигенција

Сите плачат. За жал, многумина од нас се израснати во општество кое смета дека е знак на слабост. На момчињата им беше кажано да не плачат за да изгледаат силно, на девојчињата им се виде разгалена ако често плачат.

Почнавме да го криеме начинот на кој се чувствуваме од страв. Ние веруваме дека тоа ќе не направи ранливи и ќе се повредиме ако се отвориме, а другите ќе не искористат.

Сепак, вистината е дека на сите од време на време ни треба добар плач, и тоа е апсолутно нормално.

Всушност, клучно е да бидете во можност да се соочите со вашите емоции, бидејќи тоа е знак на емоционална интелигенција или способност на една личност да знае за своите чувства и отворено да ги изрази.

Дури и ако ви е тешко да ги прикажете своите емоции, треба да го сторите тоа, бидејќи негативноста ќе се зголеми и ќе предизвика повеќе проблеми и стрес. Вие не добивате ништо со игнорирање на вашите чувства, но можете да дојдете до точка каде нема бегање.

Никогаш нема да имате корист од полнење на емоциите наместо да се соочувате со нив свртени наопаку.

Ако продолжите да се преправате дека сè е во ред цело време, ви треба емоционално ослободување. Нема ништо лошо во плачењето, тоа е одличен начин да ја ослободите целата напнатост и стресот, да ги решите вашите проблеми и конечно да продолжите понатаму.

Плачењето ни помага подобро да се справиме со емоционалното вознемирување.

Според Роџер Бејкер, професор по клиничка психологија на Универзитетот Борнмут и автор на Емоционална обработка:  Лекување преку чувство:

„Плачењето ни помага да процесираме побрзо отколку ако воопшто не плачеме, но тоа не е единственото – тоа е дел од пакетот за искажување. Ако татко ти умре, твојата природна реакција ќе биде да плачеш. Вие не би можеле да го извадите од вашиот ум, ќе разговаравте за тоа многу и не можевте да работите или да направите нешто првично.

Но, постепено, превирањата ќе стивнеа. Ќе стигнат до точка каде што можете да гледате фотографии и иако ќе се сетите на него, нема да има силна емоционална реакција.

Во тој момент, може да кажете дека е емотивно обработено. Но, тоа не го поминува времето – тоа е сè што сте направиле помеѓу вас за да ви помогнат да го обработите “.

Плачењето е најдобриот начин за самостојно смирување, и по добро извикување, сите се чувствуваат обновено!

Д-р Џудит Орлоф тврди:

„Плачењето прави да се чувствуваме подобро, дури и кога проблемот опстојува. Покрај физичката детоксикација, емоционалните солзи го лекуваат срцето. Не сакате да ги задржите солзите.

Обидете се да ги исфрлите застарените, невистинити концепции за плачење. Добро е да се плаче. Здраво е да се плаче. Ова помага да се расчисти емоционално тагата и стресот. Плачењето е исто така од суштинско значење за да се реши тагата кога бранови на солзи периодично доаѓаат над нас откако ќе доживееме загуба.

Солзите ни помагаат да ја процесираме загубата за да можеме да живееме со отворено срце. Инаку, подготвени сме за депресија ако ги потиснеме овие потентни чувства.

Кога една пријателка ми се извини што се завитка во положбата на фетус на мојот под, плачејќи, депресивно поради несакана романса, и реков: „Твоите солзи го благословија мојот под. Нема за што да се извинуваш “.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 8 ОКТОМВРИ 2020 ГОДИНА

Хрватаската пејачка е бремена во петатта деценија од животот