Племе од Индонезија стана хит на социјалните мрежи поради бојата на очите


Едно племе од островот Бутон во Индонезија стана хит меѓу фотографите, но и на социјалните мрежи, поради нивната необично сина боја на очи и бронзениот тен.

Домородците од племето имаат Варденбургов синдром кој влијае на пигментацијата поради што имаат необично сини очи.

Оваа појава е реткост во Индонезија, бидејќи тамошните жители најчесто имаат темна коса и темни очи, но неретко се раѓаат и со различна боја на очите. Во прашање е наследна генетска мутација за која се проценува дека во некаков облик ја има еден од 42.000 луѓе. Тој синдром може да доведе и до губење на слухот.

За повеќе кликнете на наредниот линк: Племе од Индонезија стана хит

Извор: kajgana.com

Previous Октомвриски детокс на организмот: Чорби, сокови и зачини
Next Не е безначајно: Тоа што вообичаено го цртате на хартија открива нешто за вашата личност