in , ,

ДОМ ОД СОНИШТАТА: ЅИРНЕТЕ ВО ОВОЈ БЛЕСКАВ ЛУКСУЗ НА БРЕГОТ НА ФРАНЦИЈА (ГАЛЕРИЈА)

Каза Санта Тереза е квинтесенцијална куќа за одмор покрај синото Средоземно Море, кое се тркала и се пени на само неколку метри оддалеченост по должината на брегот на Ајачо во Франција.

Ехото на куќата од 50-тите години на минатиот век што некогаш стоеше овде, Амелија Тавела Архитектс го обмисли како модерна светло бела зграда од 400 квадратни метри. Близината до природата, плажата, карпите и морето бараа непречена интеракција помеѓу внатрешните и надворешните простори. „Сакав убавината да тече, да биде покана кон хоризонтот, кон имагинацијата“, се присетува архитектот. Големи стожерни врати беа инсталирани за да се претстават погледите, а недостатокот на прегради ја остава убавината да тече без граници.

Современиот дом е извлечен од градот, оддалечувајќи се од бучавата и хаосот во прилог на тишината и убавината на природата: „Кога градам, не разочарувам. Нема предавство. Јас продолжувам со континуирано работење. Природата ги напаѓа моите проекти. Таа не е пречка, таа е мојот домаќин кого го славам. Се прилагодувам на дрвјата, на светлината, на релјефот. Тоа е мојот начин да се балансира модерен гест, архитектура, со традицијата на карпа, провалија. Има нешто како предци на природата. Јас сум трогнат од тоа, често “.

За повеќе кликнете на наредниот линк: ДОМ ОД СОНИШТАТА

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 17 СЕПТЕМВРИ 2020 ГОДИНА

ЕВРОАЗИСКОТО КУЧЕ БАЛУНА Е СТРАСТВЕН АВАНТУРИСТ СО СИН ЈАЗИК