in ,

ЉУБОВНАТА ПРИКАЗНА НА ЕДЕН СТАРЕЦ ЌЕ ВЕ НАУЧИ ДА ГО ЦЕНИТЕ ОНА ШТО ГО ИМАТЕ

Како што веќе реков, еве, на овие клупи, под ова дрво, што е неколку години постаро од мене, моето срце стана затвореник на една жена. И еден ден, сè исчезна – вели неутешниот човек

Постојат многу несреќни луѓе, а во моментот кога ќе се појават во јавноста, тие можат да им помогнат на другите да разберат колку всушност треба да ја ценат личноста што ја имаат покрај себе и да покажат како би се чувствувале ако останеме без нив.

Таква е приказната што за Елведин Хасанагиќ.

„Тоа беше многу одамна“, ми вели старецот, подавајќи ја раката над белата коса и велејќи:

„Еве, на оваа клупа, на ова место каде што доаѓам секој ден, започна мојот живот …“

Кашлаше два-три пати, а потоа продолжи:

“Ја запознав овде, се среќававме тука секој ден … Ех, кога ќе се сетам на тие денови, и сега ми преостанува само празниот спомен од деновите на мојата младост, споменот на мојата вечна љубов. Еве, сè уште сум тука и сигурен сум прашуваш каде е … Ја однесоа од мене, од моите очи, но не можеа да ја земат од моето срце, не им беше жал  за нашата љубов .. „Едноставно, никогаш нема да ги разберам луѓето кои зависат некому за нешто“, рече старецот.

Како и обично, дојдов на старото место, под ова дрво, кое веќе знае сè за мене, како животен пријател. Ја чекав, но беше залудно. Таа не се појави тој ден, ниту пак се појави следниот ден. Срцето ми потона од тага. Каде е таа сега? Зошто повеќе не доаѓа? Се прашував, сè додека не дознав дека ја нема. Таа отиде, пријателе, далеку од мене, на место каде што дури и човечката фантазија тешко може да го најде својот пат. Останав сам. Јас и самиот го живеам животот, затоа што се заколнав дека таа ќе биде единствената во моето срце , и еве, додека го чекам својот крај, есента минува, долга, студена, доаѓам секој ден тука, под дрвото на нашата клупа каде порано бевме среќни.

Само се прашувам дали понекогаш се сеќава на мене, кога разговара со своите пријатели за убавините на детството, дали соништата ја враќаат многу години наназад? Дали таа сè уште ме сака онолку колку што јас ја сакам? Сè уште ја гледам нејзината насмевка со која ми рече „Те сакам“ тој последен ден. И кога ќе размислам, солза тече низ лицето. Сепак, мојата душа плаче за нешто што никогаш не можев да го имам “.

Сепак, старецот никогаш не изгуби надеж дека неговата сакана ќе се врати:

“Чекајќи го мојот крај, се надевам дека еден ден таа ќе се појави, таму на клупата кога ќе дојдам. Дека ќе ме прегрне уште еднаш пред душата да го напушти моето тело. Се надевам, и надежта и соништата никогаш не запираат. Исто како таа есен пред да замине, а и оваа, љубов кон неа е иста и ќе остане до денот кога црната земја ќе го покрие моето тело и кога веќе немам “, вети старецот.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 4 СЕПТЕМВРИ 2020 ГОДИНА

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 5 СЕПТЕМВРИ 2020 ГОДИНА