in ,

Причини поради кои луѓето го одложуваат родителството

Животот станува поскап

Мајкл Херман, постар советник на Фондот за население на Обединетите нации, вели дека токму трошоците за започнување семејство може да ги одврати луѓето од тоа. Покрај облеката, обувките и храната, постојат многу различни начини на кои родителите треба да инвестираат во своите деца. На пример, во Кореја се зголемуваат трошоците за програми за високо образование и ова сочинува само една ставка што може да ги одврати луѓето од тоа да имаат деца.

Денес жените живеат поинакви животи

Жените денес имаат многу повеќе можности, особено кога станува збор за кариера, отколку што имале жените во претходните години. Во минатиот век, жените често работеа сè додека не започнат семејство и имаат деца. После тоа, тие ќе останеа дома и ќе ги одгледуваа децата, додека денес ситуацијата е поинаква и многу мајки се чувствуваат подготвени да се вратат на работа само неколку месеци по породувањето и тоа го прават.

Сите бараат совршен партнер

Првиот чекор за започнување семејство обично не е да се има дете, туку да се најде совршен партнер. Дури и луѓето кои планираат посвојување, честопати го прават тоа откако ќе пронајдат партнер со кого ќе го споделат животот. За жал, светот не е секогаш најпозитивното и најубаво место затоа и многу млади луѓе изјавуваат дека сега, во ерата на технологијата, се чувствуваат поосамени од кога и да било. Сè што сакаат, можат да нарачаат на интернет, кариерите се на нивните лаптопи, а луѓето имаат се помалку и помалку потреба да излезат и да се дружат и избираат да останат дома со телевизија или Интернет, и затоа започнувањето на семејство „трае подолго“.

Извор: попара.мк

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 17 ЈУЛИ 2020 ГОДИНА

ДЕНЕС Е СВЕТСКИ ДЕН НА ТЕТОВАЖИТЕ – ЕВЕ НЕКОЛКУ ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА НИВ