Во летните жештини ниту една намирница не ја гаси жедта подобро од лубеница. Иако често за неа велиме дека е овошје, всушност е зеленчук и припаѓа на семејството тикви.
Во некои земји е достапна во секој период од годината, но сепак е најдобро да ја јадете во текот на летото бидејќи тогаш има најмногу хранливи состојки. Сто грама лубеница има 30 калории, содржи многу вода која е особено важна за хидратација во летните денови.
Истовремено, лубеницата е богата со витамини А и Ц, калиум и магнезиум. Ако ја чувате во фрижидер ги губи некои од хранливите својства. Но, секако кога е пресечна најдобро е да се чува во ладилник.
Лубеницата е добра и за опуштање и закрепнување по некоја физичка активност.
Прочитајте неколку интересни факти за неа:
– Лубеницата содржи 92% вода, 6% шеќер и 2% влакна.
– Од 150 г лубеница 5% содржи витамин А, важен за здравјето на кожата.
– 20% од дневните потреби за витамин Ц се задоволени со 180 г лубеница.
– Во лубеницата има најголем дел од аминокиселината цитрулин, која ги опушта и ги штити крвните садови, па е важна за еректилната функција – 210 мг во 100 лубеница.
– Семките од лубеница може да се јадат, во Кина ги пржат и ги јадат како грицки. Тие се здрава состојка употреблива за лекување на бубрезите.
– Најтешката лубеница е измерена во Тенеси, тешка 159 кг
– Иако потекнува од Африка, првиот запис за лубеница е стар 5.000 години и е од Египет каде лубеницата толку ја ценеле што ја ставале во гробниците на кралевите.
Извор: kajgana.com