in ,

Дали компирот е поздрав ако не се лупи?

Многу е вообичаена заблуда дека сите хранливи материи се наоѓаат во кората од компири. Но тоа е далеку од вистината, вели нутриционистот Констанс Браун-Ригс, додавајќи дека повеќе од половина од хранливите материи се во самите компири. Единствената важна состојка што ја губиме ако лупиме компири се влакна, тврди таа, додавајќи дека станува збор за околу 1 грам влакна.

Неизлупените компири со средна големина имаат околу 2 грама, а излупени 1 грам влакна. Иако кората содржи и витамин Ц и калиум, со лупењето се губи занемарлива количина на овие состојки. Имено, средните компири содржат околу 629 милиграми калиум и 27 милиграми витамин Ц, а излупените компири имаат околу 150 милиграми калиум и 4,5 грама витамин Ц – вели тој. Содржината на вредни состојки со кои се компирите богати, секако зависи од видот, но оваа храна сигурно заслужува малку повеќе внимание отколку што добива.

Повеќето луѓе не мислат дека компирот е богат со квалитетни јаглени хидрати и многу важни хранливи материи, вели Браун-Ригс. Според студијата објавена во списанието „Академија за исхрана и диетика“, компирот, во споредба со многу видови зеленчук, има висока содржина на осум важни хранливи материи – калиум, влакна, протеини, витамини Е и Ц, калциум, железо и магнезиум. Во разумни количини, вклучете во вашето мени, советува нутриционист.

Извор: попара.мк

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Мали сигнали: Дарко Спејко и поласка на Елена Ристеска, а и таа не му остана должна (фото)

Земјата во која сите сакаат да остарат – го зазеде првото место на листата, еве и зошто