Предлог за ручек: Печена пастрмка со компири


Предлог што да зготвите за денешниот ручек.

Состојки:

  • 2 пастрмки
  • Половина килограм компири
  • Бело вино
  • Маслиново масло
  • Сол, бибер
  • Рузмарин
  • Лимон
  • Три чешниња лук

Начин на подготовка:

Загрејте ја рерната на 220 степени. Излупете ги и исечкајте ги компирите на помали парчиња и ставете ги во тава за печење. Исечете го лимонот. Исчистете ја пастрмката и посoлете ја убаво. Додајте рузмарин, две парчиња лимон и 1 чешне лук во внатрешноста на рибата.

Исечкајте го останатиот лук на ситни парчиња и распоредете го врз компирите. Прелијте со маслиново масло и посолете. Ставете ги пастрмките над компирите, полијте со бело вино и по потреба додајте уште малку маслиново масло. Печете 20-25 минути.

Извор: Курир.мк

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *