in ,

Млеко, кафе, чоколадо: Кои намирници не треба да ги комбинирате со лекови?

Дали сте знаеле дека она што го јадете и пиете може да влијае врз дејството на лековите?

Треба да разговарате со вашиот лекар за намирниците кои би требало да ги избегнувате доколку пиете лекови.

Млеко

Млечните производи му отежнуваат на организмот да го впие определениот антибиотик. Доколку пиете антибиотик, задолжително информирајте се со вашиот лекар за тоа што не треба да јадете.

Чоколадо

Чоколадото може да влијае врз дејството на таблетите за спиење.

Алкохол

Добропознато е дека не треба да се комбинираат апчиња со алкохол. Алкохолот го уништува дејството на лековите за срце и крвен притисок.

Кафе – може да го зголеми дејството на лекот аспирин.

Витамин К

Се препорачува да внимавате на тоа колку внесувате витамин К во вашето тело бидејќи може да го намали дејството на лековите. Некои од намирниците коишто содржат витамин К се брокула, прокељ, спанаќ.

Извор: Кајгана

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Паричната помош од 14.500 денари на владата ја подели естрадата: За едни – „ситниш“, за други – „бакшиш“!

Многубројни добробити ви носи копривата