Posts in category

ЗДРАВЈЕ


Научниците имаат добри причини да тврдат дека сексуалната интимност е една од најважните компоненти на човечкиот живот. Иако можеби не сте свесни за тоа, кога ќе престанете да водите љубов, во вашето тело се одвиваат одредени процеси.

0 251

Алкохолните пијалаци му штетат на вашиот црн дроб, но и на вашата кожа и изглед Стручњаците опоменуваат да внимавате со алкохолот затоа што тој може да предизвика темни кругови и кеси под очите, создавање на брчки а севкупно ја прави кожата сува, успукана па дури и пегава. Штетно влијае на косата која станува сува, кршлива, …

0 50

Храброто Босанско дете Mehmed Šabić кој го нарекоа медиумите Мехо Бетон од Грачаница, кој преживеа нешто што Лекарите даваа шанса 1 осто дека ќе успее, кој имаше 65 осто изгореници по пожарот помина успешно 16 ошерацији на кожата и ја продолжи својата битка.

0 73

Имунолошкиот систем на човекот е сочинет од различни сегменти и е задолжен да се бори против микробите и бактериите на кои секојдневно сме изложени. Men’s Health ги наведува причините кои можат негативно да влијаат на вашиот имунолошки систем.

0 66

Шигеаки Хинохара верувал дека енергијата му дава радост на телото, а не спиењето и исхраната. Овој јапонски доктор живеел 105 години и до смртта активно работел водејќи сметка за своите пациенти. На 18. јули 2017 година, Јапонија го изгуби своето национално богатство. Во текот на својот живот, Хинохара дал непроценлив допринес во рзвојот на здравствената …

0 87

Помфритот, колбасите, масните сирења и мајонез.. се семетаат за доста “нездрва” храна но и како таква не постои начин да и одолееме. Спрема досега проученото чуството на глад и механизмите кои го предизвикуваат се доста сложени, па затоа и некои оброци се наоѓаат на “црната листа” кај диетичарите иако имаат неодолив вкус.

0 48

Животната приказната на др. Роман Саини е успешна приказна, но многу празлична од сите останати.  Тој се откажал од најпосакуваната административна работа во Индија посветувајќи го својот живот на помагање на оние деца кои што не можат да си ги дозволат трошоците за конкурентните испити. Тој ја основал „Unacademy“ за да им обезбедува едукација на …

0 46

Во светот има околу 37 милиони луѓе кои живеат со ХИВ, а најновата студија објавена во „Комуникации за природа“ може да биде особено корисна за нив. Научниците открија дека ХИВ вирусот може да се искорени целосно кај некои заразени глувци со употреба на технологија за менување на гени, наречена CRISPR преку лек за бавно ослободување …

0 58

Главоболките се релативно чест проблем, а за некои луѓе и секојдневна тегоба. Постојат 3 типа на главоболки – тензична, кластер главоболка и мигрена. Еден од првите чекори при појавувањето на ваквата тегоба е соодветен внес на вода – дехидратацијата може да биде причина за тензични главоболки и мигрена.

0 66

Сигурно некогаш ви се случило да ви „заигра“ окото. Треперење на окото, тикови и грчење на очниот капак можат да траат кратко, но и со недели… Њујоршкиот лекар Џоел С. Шуман за Теч-инсајдер објаснува дека причината за треперење на окото најчесто е замор и стрес.

0 212