МАКЕДОНИЈАНОВОСТИСВЕТ

Јануари 2020 е најтоплиот јануари измерен досега

Изминатиот јануари беше најтоплиот јануари на планетата досега и за нијанса потопол од истиот месец во 2016 година, потврди Европската служба за климатски промени Copernicus.

По рекордната топла деценија, завршена со 2019 година која беше втората најтопла регистрирана година на планетата, новата деценија почнува со истиот тренд.

Во јануари просечната температура на планетата ја надмина за 0,03 степени температурата од јануари 2016 година, кој важеше за најтоплиот јануари забележан досега.

Повеќето зони во светот бележат температури повисоки од просечните. Според Copernicus, петте најтопли години се всушност последните пет години, кога температурата порасна меѓу 1,1 и 1,2 степени над температурата во прединдустриската ера.

Деценијата 2010-2019 е најтопла од почетокот на мерењето. Со сегашното темпо планетата би можела да добие до четири или пет степени до крајот на столетието.

Извор: kajgana.com

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

loading...

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Hey there!

Forgot password?

Forgot your password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Close
of

Processing files…

Close
Close