ВЕЛЕСМАКЕДОНИЈАНОВОСТИ

Нов вандализам во комплексот на велешка Спомен костурница

Сите новозасадени садници со израснат чемпрес, што летово ги засадија акцијашите, во комплексот на Спомен костурница се искршени. Вандалскиот чин се случил минатата недела. Откриен беше ,изминатиот петок, кога членови на граѓанското здружение „Акцијаш ветерани“ направија обиколка на дрворедот што се засади покрај скалите до споменикот.

Kosturnicadrvceskrsheno

Тие ги открија искршените стебла на пет години стари садници кои беа засадени за време на собирот на акцијаши ветерани од просторите на поранешна Југославија што во Велес се одржа во октомври, по повод 60 годишнината од формирањето на Младинската работна бригада „Кочо Рацин“. Садниците требаше да го симболизираат почетокот на засадување на Акцијашка шума исто како Поетската шума што ја засадуваат во чест на Кочо Рацин секоја година , со по две садници, лауреатите на Рациновите средби.

kandelabriiskrsheni1

Но освен садниците, на долното плато, во културно историскиот комплекс се искршени и осум сијалици на канделабри.

Sijaliciiskrsheni

Нив општината ги постави летово откако ги извади старите во облик на фенери затоа што и тие беа искршени. Вандализмот кој се врши во комплексот на споменикот сега е помогнат и од целосниот мрак во вечерните и ноќни часови. Тогаш се крадат и дрвените летви од клупите за седење. 

klupibezletvicki fin

– Кога би имало чувар, како порано, ова нема да се случува. Сега изграденот објект во кој беше сместена чуварската служба е празен. Тоа ги охрабрува несовесните граѓани и пред се младите да прават што сакаат, рекоа граѓани кои живеат во непосредна близина на Спомен костурница. Надлежен за културно историскиот комплекс е Народен Музеј на Велес. Културната институција со години не добива пари за ангажирање на чуварска служба од Министерството за култура.

Вандализмот што се случува во културно историскиот комплекс Спомен костурница е пријавен во новоформираниот Центар за известување и командување на СВР Велес од каде се очекуваат информации поврзани со превземени мерки за откривање на сторителите./У.Ј

Извор: duma.mk

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

loading...

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Hey there!

Forgot password?

Forgot your password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Close
of

Processing files…

Close
Close