13 популарни митови во кои некои од нас сè уште веруваат


Постојат некои факти за кои сме целосно убедени дека се вистина. Но многу од овие факти се всушност лажни митови. Во продолжение прочитајте за 12 вакви митови, но и за вистината што се крие зад нив. За колку од нив верувавте дека се вистинити?

 

 

1. Во минатото луѓето умирале пред да наполнат 30 години

 

Во праисториските времиња, просечниот животен век бил околу 30 години. Но, ова не значи дека сите луѓе умирале на 29 години. Високата стапка на смрт кај децата го направила просечниот животен век многу пократок. Луѓето често живееле многу подолго од 30 години.

 

 

2. Луѓето голтаат 8 пајаци годишно

13 популарни митови во кои некои од нас сè уште веруваат

Повеќето предатори не напаѓаат нешто што е многу поголемо од нив. Покрај тоа, пајаците се навистина чувствителни на топлина и вибрации, па не им се приближуваат на луѓето намерно. Овој страшен број се појавил откако во 1993-та година бил објавен текст на Лиса Холст, во кој измислувала „факти“ со цел да покаже колку луѓето се лековерни.

 

 

3. Молњата не удира два пати на исто место

13 популарни митови во кои некои од нас сè уште веруваат

Спротивно на популарното верување, молњата може да удри на истото место два пати. Покрај тоа, според статистиката ова не се случува многу ретко.

4. Неопходно е да пиеме 8 чаши вода дневно

13 популарни митови во кои некои од нас сè уште веруваат

Ако се обидувате да пиете повеќе вода, но 8-мата чаша ви оди навистина тешко, не мора да ја пиете. Тоа значи дека веќе сте се напиле доволно вода, а 8 чаши не е универзален број. Важното нешто е да пиете вода кога ќе почувствувате жед. Истражувањата покажале дека мозокот го прави голтањето потешко кога количеството вода го исполнува капацитетот на телото.

5. Не треба да пливате 30 минути после јадење

13 популарни митови во кои некои од нас сè уште веруваат

Пливањето после јадење нема да направи повеќе штета од пешачењето после јадење. Спротивно на популарното верување, ова нема да ви предизвика грчеви. Најлошото што може да се случи е да почувствувате гадење.

6. Една година од животот на кучето е еднаква на седум човечки

13 популарни митови во кои некои од нас сè уште веруваат

Ако сакате да пресметате колку е старо вашето куче во човечки години, не треба да се потпирате на овој принцип. Всушност, сè зависи од расата и големината на вашето милениче. Овој мит се појавил благодарение на математичките задачи од 60-тите, кога децата требало да ја пресметаат возраста на кучињата користејќи го овој принцип.

7. Мувите живеат само 24 часа

13 популарни митови во кои некои од нас сè уште веруваат

 

 

Возрасните муви не живеат 24 часа, туку 2 до 4 недели. Исто така тие можат да ја поминат целата зима во хибернација.

8. Јазикот има 4 делови за вкус

13 популарни митови во кои некои од нас сè уште веруваат

 

 

Всушност, целиот јазик може да чувствува вкус и митот дека постојат 4 делови е резултат на лошо преведен текст на германски научник.

9. Златната рипка има меморија од само 3 секунди

13 популарни митови во кои некои од нас сè уште веруваат

 

 

Златната рипка може да помни подолго од 3 секунди. Научниците од Израел спровеле и истражување за да го покажат ова. Тие се обиделе да научат златна рипка да добива храна откако ќе направат одреден звук. Рибата го помнела звукот и 5 месеци подоцна.

10. Луѓето имаат 5 сетила

13 популарни митови во кои некои од нас сè уште веруваат

Луѓето имаат над 5 сетила. Некои научници сметаат дека бројот е 21, вклучувајќи ги сетилата за рамнотежа, болка, температура и перципирање на говорот на телото.

11. Треба да користиме гел за туширање секој ден

13 популарни митови во кои некои од нас сè уште веруваат

Кога секојдневно се туширате со шампон, ги отстранувате природните масла од кожата. Поради ова кожата може да стане сува и подложна на разни болести. Во ред е секојдневно да користите гел за туширање на дланките, пазувите и гениталиите. За целото тело, сосема доволно е да се туширате со шампон 2-3 пати неделно.

12. Користењето ајлајнер е безбедно

13 популарни митови во кои некои од нас сè уште веруваат

Кога жените нанесуваат ајлајнер, обично не помислуваат дека моливчето може да биде заразено со бактерии, габи и други опасни нешта. За да го намалите ризикот од инфекција, менувајте ја шминката на секои 3 месеци и избегнувајте да ја нанесувате во линија на трепките.

13. Биковите реагираат на црвената боја

13 популарни митови во кои некои од нас сè уште веруваат

Всушност, биковите не гледаат боја, туку движење. Нив ги иритира парчето материјал што се движи пред нив.

Фото: кафепауза.мк

Извор: vistina.com.mk

loading...
Previous Драган Вучиќ откри детаљ од приватноста на Мартин за која тој никогаш не зборува јавно
Next Што ќе се случи со вашиот организам ако секој ден јадете суво грозје

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *