in ,

Пајаците јадат повеќе месо годишно од луѓето

Тим швајварски и шведски зоолози проценил дека пајаците убиваат и јадат помеѓу 440 милиони и 880 милиони тони плен годишно. Тоа ги прави најнезаситни предатори на светот.

За споредба, луѓето јадат околу 440 милиони тони месо и риба годишно, што значи дека овие животни имаат навистина голем апетит.

Тие дури се понезаситни и од китовите, кои јадат помеѓу 310 и 550 милиони тони месо годишно.

Основната храна на повеќе од 45.000 видови пајаци се инсекти, но постојат и големи видови, како пајак голијат, кој се храни со ситни животни како што се птици, глодари и жаби.

Извор: centar.mk

loading...

What do you think?

-1 points
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 100.000000%

loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

loading...

Животна сторија: Билката која ме спаси од смртоносниот РАК!

Нов пресврт со времето – Подгответе се за студ и снег