Голема шуплина пронајдена на Антартикот


Со рекордна брзина, огромната шуплина расте под глечер на Антарктикот. Тој е десет километри долг и четири километри широк и колку што е две третини од областа на Менхетен, пишуваат истражувачите на лабораторијата за лабораторија на Jet Propulsion (JPL) на американската вселенска агенција НАСА во списанието “Наука за напредокот”. Најголемиот дел од мразот се стопи во последните три години, а резултираната шуплина е висока 350 метри. Тоа беше вознемирувачко откритие, вели НАСА. Сега мора да се истражи како процесот на топење влијае на нивото на морето.

Шуплината, која некогаш соддржуваше 14 милијарди тони мраз, се наоѓа под Thwaites Glacier на Западен Антарктик. Карпата под глечерот е многу пониска од нивото на морето. Повеќето од мразот се топел во изминатите три години со пробивање на морска вода, пишуваат истражувачите.

loading...
Previous Нема да верувате што се случило: Редовно си го бричела лицето цели осум години! (ВИДЕО)
Next Температурите ќе скокнат на 16 степени – Метеоролозите со убави вести за времето

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *