БИЗНИССВЕТ

БОГАТИТЕ ВО ЖЕСТОКА ПАНИКА: Европа ги укина банкарските тајни за сите-па дури и во Швајцарија!

loading…Готово е со банкарските тајни во Европа, а даночните власти на секоја држава веднаш ќе знаат се за сите отворени сметки, изјавил Пјер Московски, комесар на ЕК за економија и финансии.

„Во Европа нема банкарски тајни. Ако некој има сметка во Швајцарија, постои размена на информации и ние тоа веднаш го знаеме“, рекол Московски за канал Франс2.

Европската унија веќе потпиша договор за размена на информации со „банкарските раеви“ – Швајцарија, Лихтенштајн, Сан Марино, Андора и Монако. Исто така одобри проширување на листата на приватни лица кои плаќаат данок на доход-за да полесно ги откријат даночните власти на земјите членки чии државјани се.

Сега е можно откривање на состојбата на сметки, камати, дивиденди и приходи од продажба на финансиски имот на сите даночни обврзници на ЕУ. А бидејќи во почетокот на оваа година стапил на сила CRS, т.е. автоматска размена на финансиски и даночни податоци со повеќето земји во светот, тогаш и гиганти како Русија ќе знаат ако нивните граѓани се обидуваат да матат со банкарските сметки.

Еве како функционира тоа: од 1 јануари европските сметки на Русите ги проверуваат надзорни тела на ЕУ, потврдиле интервјуирани банкари. Финансиските институции на државите членки на ЕУ праќаат податоци за сметките на своите клиенти на локални даночни тела, а потоа разменуваат информации со даночни тела на други земји.

Русија од почетокот на оваа година почна да разменува информации за рамки на CRS  стандарите, а речиси истовремено 10 неименувани руски богаташи од Лондон, кои побегнале од Русија бидејќи се накрале, побарале да им се овозможи враќање во татковината. Моментално не се знае каков е договорот на Кремљ на тоа прашање.

Извор: фактор.мк

ВМЕТНИ РЕАКЦИЈА
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

loading...

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Hey there!

Forgot password?

Forgot your password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Close
of

Processing files…

Close
Close